Лечение при Катаракта

Когато катарактата причинява загуба на зрение отразяващо се на способността на човека за работа, хоби и всичко останало, то вероятно вече е време за нейното отстраняване. В зависимост от индивидуалните нужди, пациентът и офталмологът заедно решават кога е време за операцията.

Хирургическата намеса е единственият ефективен начин за премахване на замъглената леща от окото. За щастие, хирургията на катаракта е с висока успеваемост и над 90% от пациентите, които преминават през операция, възвръщат зрението си.  Съвременната методика за оперативно отстраняване на катаракта се нарича факоемулсификация.

Подготовката за операцията включва подробен очен преглед, биометрия, което представлява измерване на определени характеристики на очния булб, както и определяне на най-подходящия имплант за дадения пациент. Офталмологът помага на пациента да реши коя леща или комбинация от лещи е най-подходяща за неговия начин на живот и здраве

По време на операцията докторът поставя очни капки за разширяване на зениците, извършва локална анестезия с помощта анестетик отново под формата на капки, разрушава чрез ултразвук помътнената биологична леща и я отстранява. На нейно място се имплантира определения изкуствен имплант.

Пациентът може да се прибере вкъщи още същия ден след операцията. В началото е възможно наличието на лек дискомофорт, но той отминава за няколко дни.

Препоръчва се пациентът да пази оперираното око и да поставя предписаните от специалиста очни капки за 1 до 4 седмици, да спазва определниете дни за контролни прегледи и да се яви за определяне на необходимостта от очила след около месец.

Важно е да се знае, че усложнения като инфекция или загуба на зрение могат да се получат по време или след операцията. При всяка хирургична намеса съществува известен риск.

Ако забележите някой от симптомите на катаракта, изброени по-горе, консултирайте се с офталмолог възможно най-скоро. Тъй като катарактата най-често е следствие от процеса на стареене, хора над 40-годишна възраст, в чиито семейства е имало хора с катаракта, трябва да преглеждат очите си периодично.

Въпреки че лекарите все още търсят начини за предотвратяване на развитието на катаракта, е доказано, че излагането на пряка слънчева светлина допринася за нейното развитие. Носенето на слънчеви очила с висока защита от ултравиолетови лъчи или шапка с широка периферия при излагане на слънце може да забави развитието на катаракта. Въпреки, че катарактата е неизбежен проблем в нашия живот, не е задължително тя да причини постоянна загуба на зрението. Съвременната катаракталната хирургия е миниинвазивна. Националният очен институт на САЩ я описва като “много безопасна” и се смята, че над 90% от хората , които са  я претърпели имат по-добро зрение вследствие на операцията.