Лечение на Макулана дегенерация

Въпреки, че все още не може да се предотврати дегенерацията на макулата, съществуват методи, които могат да забавят развитието на болестта и да помогнат на пациента да се справи с постепенната загуба на зрение.

Лечението на по-често срещаната “суха” дегенерация на макулата се съсредоточва главно върху начините за корекция на намаленото зрение с помощни средства. Специално създадените телескопични очила или телевизионни устройства могат да помогнат на пациентите да продължат да се занимават с много от любимите си дейности.

Съществува голям спор сред лекарите относно ролята на витамините и минералите в лечението на възрастовата дегенерация на макулата. Много вярват, че всекидневна доза витамини-антиоксиданти и цинк ще намалят вероятността за прогресивното развитие на дегенерация на макулата при око, което тепърва започва да се уврежда. Въпреки липсата на каквито и да е доказателства за верността на това убеждение, приемането на витамини при хора в ранни етапи на дегенерация на макулата се препоръчва.

При ексудативната или „влажна“ форма на макулна дегенерация основното лечение в момента е интравитреално инжектиране на медикамент, наречен AVEGF. Процедура се състои в поставяне на инжекция с медикамента в окото. Медикаментът спира развитието на процеса неоваскуларизация и води до резорбция на образувания оток в макулата.