Лечение на Диабетна ретинопатия

Дългогодишните клинични проучвания доказват, че при правилното и своевременно лазерно лечение, очите запазват по-добро зрение три години след него, отколкото очи, които не са лекувани. (Трябва да се отбележи, че някои очи губят значителена част от централното си зрение, въпреки прилагането на лазер терапия, поради прогресивното развитие на диабета.)

Като цяло, лечението при диабетна ретинопатия помага по-скоро за запазване на зрението, отколкото за неговото подобряване. Ефектът от лазера (намаляване оттока на макулата) се постига постепенно – от два до четири месеца. В продължение на няколко месеца след лечението, някои пациенти могат да виждат малки бели петна близо до центъра, които съответстват на местата обработени с лазер. Това постепенно, много бавно изчезва.

При наличие на диабетен макулен оток може да се извърши и хирургично лечение чрез интравитреално инжектиране на медикамент, водещ до блокиране на факторите осигуряващи развитие на нови съдове и съответно до резорбция на наличния оток.

Лазерната терапията при пролиферативната диабетна ретинопатия е по-продължителна и в много по-голям обем от тази при отток на макулата. Оптимално от 700 до 2000 обгаряния (лазерни коагулати) се правят в периферията на ретината за 4 до 6 сеанса. Това значително обгаряне разрушава голяма част от лошо кръвоснабдената и увредена ретинална тъкан. Мъртвата ретинална тъкан не предизвиква поява на нови кръвоносни съдове, наблюдава се спиране на растежа и свиване на новите кръвоносни съдове. Тъй като това не се случва мигновено, е възможно след лазер терапията да се появят нови витреални хеморагии. Разнасянето на кръвоизлива може да продължи няколко месеца. В случаите, когато кръвта не се разнася и е невъзможно извършването на лазерно лечение, се налага оперативна интервенция.

След лазер терапия често зрението е доста замъглено в продължение на няколко дни и леко замъглено в продължение на няколко месеца. Първоначално, има много трептящи петънца в периферната зона на полезрението, отговарящи на третираните с лазер области. Това постепенно изчезва за няколко месеца. Някои очи губят част от остротата на централното зрение около времето на лечението. Не е ясно дали това е последствие от развитието на диабетната ретинопатия или от лечението. Във всеки случай, рисковете от лечението са значително по-малки, в сравнение с рисковете при развитие на заболяването.

Предпазни мерки

Успешното лечение на диабетната ретинопатия зависи не само от ранното диагностициране и лечение, но и от отношението на пациента към собственото му здраве. Доказано е, че колкото по-добре се контролира кръвната захар, толкова по-малка е тежестта и развитието на диабетната ретинопатия.

Можете да запазите вашето зрение, сърце, бъбреци и крака като съдействате на вашия лекар при контрола на кръвната ви захар. Няма да бъдете доволни от лечениетo ако не осъзнавате необходимостта от него. Важно е да бъдете прегледан от очен лекар, който е наясно, че вие сте диабетик. При отсъствие на ретинопатия, трябва да се преглеждате веднъж годишно или според препоръката на вашия лекар.