Лечение на Глаукома

Увреждането, причинено от глаукома, по правило, е необратимо и до момента не е известно лечение. Въпреки това глаукомата би могла да бъде задържана или забавена от по-нататъшно развитие чрез капки за очи, лекарства и лазерни или хирургически операции. При всеки вид глаукома, периодичните прегледи са много важни за предотвратяването на загуба на зрение, дори когато лечението е успешно. Тъй като глаукомата може да се влоши без да усетите, може да бъде необходима промяна във вашето лечение с течение на времето. Лечението за глаукома е съсредоточено върху намаляване на вътреочното налягане до ниво, което лекарят смята, че няма да причини по-нататъшно увреждане на зрителния нерв. Това ниво, понякога наричано “целево ниво”, варира за различните хора и дори за един и същ човек с времето.

Медикаменти

Открито-ъгълната глаукомата обикновено се контролира с медикаменти, които понижават вътреочното налягане и могат да се взимат под формата на хапчета, очни капки, мехлеми или имплантанти (ивици приличащи на вафла, които се поставят в ъгъла на окото). Тези медикаменти намаляват вътреочното налягане като намаляват продукцията на вътреочна течност или като увеличават оттока през ъгъла на оттичане. Лекарствата за глаукома могат да имат и странични ефекти, както всяко едно лекарство. Трябва да усведомите вашия лекар ако усетите странични ефекти като: парещо усещане в очите, зачервяване, замъгляване на зрението, главоболие, промени в пулса, сърцебиене или проблеми с дишането, изтръпване на пръстите на ръцете и краката, сънливост, загуба на апетит, чревни неразположения, камъни в бъбреците, анемия или лесно кървене.

Хирургия

За много хора, хирургическата намеса може да бъде най-доброто лечение за тяхната глаукома. Има няколко вида хирургия при глаукома. Вида на хирургията, която е подходяща за вас, ще бъде определена от вас и вашия лекар след отчитането на много фактори като: вида и сериозността на глаукомата, общото ви здравословно състояние и други очни състояния. В зависимост от вида на избраната операция, тя може да бъде извършена с лазер или като стандартна хирургична процедура.

Лазерна хирургия

Лазерът може да бъде използван по три различни начина при лечение на глаукома.

Трабекулопластика се използва най-често за лечение на откритоъгълна глаукома. При тази процедура, лазера се използва за поставяне на “петна-спойки” в оттичащата се област на окото, това е известно като трабекуларна мрежа, тя позволява на течността да се оттича по-свободно.

Иридотомия често се използва за лечение на закритоъгълна глаукома. При тази процедура, хирургът използва лазера, за да направи малка дупка в ириса, която позволява на течността да тече по-свободно в окото и през трабекуларната мрежа.

Циклофотокоагулация е малко по-драстична процедура, която може да се използва при лечение на напреднали или агресивни случаи на глаукома. При тази процедура, лазерния лъч се използва, за да обработи избрани области от цилиарното тяло, частта на окото, която произвежда вътреочна течност, за да намали отделянето на течност и така да снижи очното налягане. Лазерната хирургия обикновено се извършва на нехоспитализиран пациент и изисква само лека анестезия, както и кратко време за възстановяване. Пациентите може да почувстват леко дразнене в очите, но обикновено могат да се върнат към нормалните си дейности в рамките на един или два дена.

Стандартна хирургия

В някои случаи лазерната хирургия не се предпочита при лечение на глаукома. Понякога, когато има бърза загуба на зрение или медикаментозното и лазерното лечение не успеят да снижат вътреочното налягане достатъчно, “стандартната” хирургия е най-доброто решение.

Филтриращата хирургия обикновено се прави с местна анестезия и понякога със седативи. Хирургът използва много фини инструменти да премахне малко парченце от стената на окото (склерата), оставяйки мъничка дупка. Течностите могат да изтичат през дупката и да бъдат абсорбирани от кръвния поток, като по този начин се намалява вътреочното налягане. В някои случаи, хирургът може да постави малка тръбичка или клапа в окото през малък разрез в склерата. Клапата действа като регулатор за задържането на вътреочната течност. Когато вътреочното налягане достигне определено ниво, клапата се отваря и позволява на течността да изтече извън окото, където може да бъде абсорбирана от кръвообръщението. Процедурата може да бъде извършена под местна анестезия. Възстановителният период след стандартна хирургия при глаукома обикновено е кратък. Ще се наложи да носите превръзка на окото за няколко дни след операцията и да избягвате дейности, които мокрят окото, като взимането на душ или плуване. Офталмологът може да ви препоръча да се въздържате от тежки натоварвания, напрягане или шофиране за кратко време след операцията, за да се избегнат усложнения.

Както при всяка хирургина намеса, пациентите трябва да са наясно, че съществуват рискове от операцията за глаукома. Усложненията са редки, но включват инфекция, кървене, нежелани промени във вътреочното налягане и в някои случаи, загуба на зрение. Понякога, една хирургична интервенция не може да спире ефективно развитието на глаукомата. В тези случаи може да бъде направена втора операция и да се продължи с медикаментозно лечение.