Лечение на амблиопия

За да се преодолее амблиопията, слабото око трябва да бъде принудено да работи. Обикновено това се постига чрез закриване на по-силното око за няколко часа през деня в продължение на седмици или месеци.

Дори след като зрението на слабото око е възстановено, периодично закриване може да бъде необходимо, за да се задържи зрението. В някои случаи, могат да се предпишат очила за корекция на рефрактивни проблеми и закриването може да се окаже ненужно. Понякога, амблиопията може да бъде лекувана със специални капки или лещи, които замъгляват зрението на доброто око, принуждавайки по-слабото око да работи.

Ако амблиопията е причинена от страбизъм, обикновено тя се лекува консервативно преди пристъпване към хирургична намеса. Често закриването на окото продължава и след изправянето на очите.

Ако амблиопията е причинена от катаракта или друга аномалия, причиняваща замъгленост на обикновено прозрачните тъкани, е необходимо извършването на операция или друго лечение за да се коригира проблема преди да се лекува амблиопията. Въпреки това амблиопията не може да бъде лекувана само чрез отстраняване на причината. Слабото око трябва да бъде засилено, за да вижда нормално. Закриването трябва да бъде направено внимателно, според препоръките на лекуващия лекар. В противен случай, то може да причини намаление на зрението и на по-силното око. Силно препоръчително е  децата периодично да правят зрителни упражнения на специализиран апарат – синоптофор.

Вашият лекар назначава лечение за амблиопия, но от вас и/или вашето дете зависи дали ще спазвате неговите инструкции и дали няма да прекалите или да подцените лечението.

Загубата на зрение поради амблиопия е предотвратима

Когато е открита рано и лекувана правилно, възстановяването при амблиопия и подобрението на зрението е много добро. Успехът зависи от сериозността на проблема и от възрастта на пациента в началото на лечението.

Ако проблема е открит и лекуван навреме, шансове за възстановяване на зрението са по-добри. Ако амблиопията е открита след ранна детстка възраст, лечението може да не бъде много успешно. Ранният, пълен медицински преглед за откриване на амблиопия (или други проблеми) е важен, защото дава на децата шанс за добро зрение.